2007. november 25., vasárnap

Hagymás-gombás-csirkemell [húsétel]

Hagymás-gombás-csirkemell
Hozzávalók:
-20-25deka csirkemell ( ez kb 2 személyre elegendő,de igény szerint)
-2 fej vöröshagyma
-6 fej gomba
-3 gerezd fokhagyma
-Egy kevés olaj
-só
-bors
-bazsalikom

Elkészítés:
Kevés olajon megpirítjuk a vöröshagymát (Kis darabokra vágva).Ezután a csirkemellet megsózzuk,vékony kis kockákra vágjuk (azért fontos,hogy vékony legyen,hogy ne maradjon véres a közepe),majd a serpenyőbe tesszük.Meghintjük sóval,borssal,és a fokhagyma darabokat (szintén kicsire vágva) hozzátesszük.A gombát mindenképp a legvégén tegyük hozzá,ezt szintúgy vagdossuk ízlésesre.Ezután jöhet a bazsalikom,esetleg még ízlés szerint só/bors,majd fedő alatt pároljuk.Párolódhat a saját levében is,de én egy kevés vizet tettem hozzá,hogy puhább legyen a husi.

Tanácsok:
Ha vegetáriánus/hús nélül szeretnénk, akkor is ugyanígy kell elkészíten,először a hagyma,a gomba mindig a végén.Én speciel köretnek csakis a rizst tudom elképzelni,amit esetleg pikánsabbá tehetünk egy csipetnyi sáfránnyal. Pizzafeltétnek is nagyon megfelelő ez,hús nélkül viszont akkor paradicsom pürét és pizzakrémet keverjünk hozzá.

Adana Kebab ( török étel) [húsétel]

Adana Kebab ( török étel)

Hozzávalók:
- 8 db hosszúkás paprika
-1 teáskanál kömény
-1 teáskanál csípős pirospaprika
-1 teáskanál pirospaprika
-1 csokor petrezselyem
-1 közepes fej vöröshagyma
-4 paradicsom
-1/2 kg darált bárányhús.
-só
-pide
-lapos nyársak

Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a darálthúst a fűszerekkel, és az apróra vágott hagymával, majd 10 percig pihentetjük. Előkészítjük a nyársakat, majd a húst 8-10 adagra osztva, minden darabot hosszúkásra formálva (mint a virsli) a beolajozott nyársakra húzzuk. A megtisztitott paradicsomot és paprikát félbe vágva a nyársak végeire tesszük. A nyársakat a parázs fölött gyakran forgatva egyenletesen megsütjük. A megsült kebabot a petrezselyemmel díszítve pidén tálaljuk.
Jó étvágyat!

Abbahagyhatatlan csirke [húsétel]

Abbahagyhatatlan csirke

Hozzávalók:
1 kg csirkemell
5 evőkanál liszt
1 teáskanál pirospaprika
1 mokkáskanál majoránna
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só
2 gerezd fokhagyma
késhegyni őrölt köménymag
10 dkg reszelt füstölt sajt
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl tejföl
4 evőkanál vaj

Elkészítés:
A megtisztított csirkemellet feldarabolom, megmosom. A lisztet a fűszerekkel és az apróra vágott fokhagymával összekeverem. A húsokat beleforgatom és egy kivajazott tepsibe egymás mellé rakom. A megmaradt fűszeres lisztet a tetejére szórom. Rárakom a felkarikázott hagymát, megszórom reszelt sajttal, majd olajjal elkevert tejföllel leöntöm. A tepsit alufóliával letakarom, előmelegített sütőben közepes lángon 50 percig sütöm. Utána leveszem a fóliát, hogy a teteje megpiruljon. Vegyes körettel vagy krumplipürével tálalom.

Abált tokaszalonna [húsétel]

Abált tokaszalonna
Hozzávalók:
2-3 db húsos tokaszalonna (cca. 1 kg össztömeg)
2 fej (nem tévedés!) fokhagyma
3-4 db babérlevél
őrölt pirospaprika (színező és csípős egyaránt, majd lásd alább!)
20-30 egész feketebors
rengeteg só (majd lásd alább!)
(némi száraz fehérbor és szénsavas ásványvíz:)))))

Elkészítés:
A tokaszalonnákat megmosom, majd egy megfelelő méretű fazékba teszem. Felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleszórom a borsot és a babérleveleket. Erősen sózom (legalább 4-5 evőkanálnyi!), majd elkezdem főzni. Közben 1 fej fokhagymát megtisztítok, és fokhagymazúzóval az abálólébe töröm. A fokhagymazúzóban maradt rostos maradékot is a lébe teszem. Amikor felforrt, azonnal takarékra kapcsolom a fűtést, és lefedve kb. 1 órára magára hagyom. (Most a száraz borból és az ásványvízből keverek magamnak egy laza fröccsöt, és lassú kortyokkal élvezettel elfogyasztom:)))) Ezután elkészítem a kozmetikumot: A másik fej fokhagymát is összezúzom, és egy megfelelő bögrébe teszem. A zúzóban megmaradt fokhagymarostokat még belekapircsálom az abálólébe. 1-2 kávéskanál sót szórok a fokhagymazúzalékra, és bőven paprikázom (3-4 kávéskanál színező pirospaprika, 1 kávéskanál csípős paprika). Néhány csepp étolajat adok hozzá, és jól elkeverem (annyi olaj kell hozzá, hogy kenhető állagú legyen). (Kezet mosok, majd a száraz borból és az ásványvízből keverek magamnak egy laza fröccsöt, és lassú kortyokkal élvezettel elfogyasztom:)))) Most megnézem a szalonnát. A bőrös oldalába döfök egy húsvillát, és óvatosan megemelem. Ha a bőr a döfés környékén kezd hasadozni, azonnal kirántom a villát, mert kész a szalonna! Ez az állapot úgy 1 órányi abálás után következik be. Hagyom az abáló lében langyosra hűlni. (Amíg a szalonna langyosodása bekövetkezik, a száraz borból és az ásványvízből keverek magamnak egy laza fröccsöt, és lassú kortyokkal élvezettel elfogyasztom:)))) A langyos szalonnákat kiveszem az abáló léből, konyhai törlőpapírral leitatom róluk a levet. Minden oldalát megkenem a kozmetikummal. Ha rendesen lehűlt, fagyra teszem őket.

Tanácsok:Jó étvágyat!

A család kedvence [húsétel]

A család kedvence
Hozzávalók:
burgonya
bepácolt csirkehús (alsó vagy felsőcomb, mellszeletek)
Findus fűszervajas zöldségmix
tejföl
reszelt sajt, jó ha füstölt is van benne


Elkészítés:
Egy zománcos tepsit, vagy tűzálló tálat olajjal (ha lehet olívaolajjal) kikenni. Beleszórni a karikára vágott sózott burgonyát. Rárakosgatni a bepácolt húst. (Én ehhez az ételhez az angol hipermarketlánc üzletében szoktam vásárolni különféle ízesítésekkel) Fóliával letakarva jó egy óráig sütjük sütőben. Utána rászórjuk a zöldségmixet. Ebből is van több féle, ki milyet szeret,de ez a fűszervajas nagyon jó hozzá. Én még egy kicsit fóliával letakarva visszateszem, utána a tetejére tejföl reszelt sajt. Pirosra sütni.

Tanácsok:Kezdő háziasszonyok is nagy sikert aratnak vele.

10 perces baconos-sajtos csirkemell [húsétel]

10 perces baconos-sajtos csirkemell
Hozzávalók:
Csirkemellszeletek
Bacon-szalonna
Trappista sajt

Elkészítés:
A zsírozott tepsi alját megrakod vékony szelet baconszalonnákkal. A hússzeleteket egy sorban rápakolod. Megsózod. Reszelt sajttal gazdagon beszórod. Csak meg kell sütni, hamar kész. Gusztusos is, gyors is, nem lehet elrontani.Tanácsok:Én szívesen készítek ilyet, ha vendégeket várok ebédre, mert nincs benn rizikó, és azt a látszatot kelti, hogy igazi specialitás...
Elkészítési idő: 15 perc

4 sajtos kukoricás, bazsalikomos csirkemell [húsétel]

4 sajtos kukoricás, bazsalikomos csirkemell
Hozzávalók:
2-3 csirkemell 10 dkg juhtúró 10 dkg füstölt sajt 10 dkg pannónia sajt 10 dkg trappista sajt 1 kukoricakonzerv 1 kis doboz tejföl 2 dl tejszín friss bazsalikom só bors

Elkészítés:
A csirkemellet darabokra vágom (egy fél csirkemellet kb. 4-5 darabba). A sajtokat lereszelem és a juhtúróval együtt összekeverem a tejföllel és a tejszínnel. Ebbe beleteszek 1 egész kukoricakonzervet, 3-4 apróra vágott bazsalikomlevelet, sózom, borsozom. A tejfölös masszát ráöntöm a csirkemell darabkákra(tűzálló tálban), alufóliával lefedem és addig sütöm amíg a massza kezd megszilárdulni. Ezután leveszem a fóliát és pirosra sütöm a tetejét.

Tanácsok:
Lehet a végén még sajtot reszelni rá. Körítésnek mexikói zöldségkeveréket szoktam használni, de más zöldség is jó. Hidegen is finom!

Olasz csirke [húsétel]

Olasz csirke

Hozzávalók:4-6 db egész csirkecomb, 2 evőkanál oliva olaj, fél kg paradicsom, egy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, babérlevél,rozmaring ágacska, só, bors

Elkészítés:
Az olivaolajon párold meg az összevágott vöröshagymát, utána tedd bele a szétkapart fokhagymákat, kicsit forgasd át, majd tedd rá csirkecombokat (ha fogyókúrázol bőrözd le előtte). Sózd, borsozd, dobd rá a babért és a rozmaringot, majd az összevágott paradicsomot. Főzd puhára. Szedd ki a húsokat, és a mártást paszírozás után öntsd rá. Tálalás: csőtésztával, kis reszelt sajttal. Fogyókúra esetén edd köret nélkül, kis olivaolajos,citromos salátával, uborkával.